3D-pussel

Pusslandet går ett steg längre

Mer och mer vanligt förekommande är nu även 3D-pusslet. 3D betyder ’tredimensionellt’ och när det gäller pussel handlar det alltså inte om de ordinära bräd eller träpusslen, utan nu gäller det att både vrida och vända för att hitta en lösning. Mest populärt är det på nätet där det finns en mängd olika pusselspel att prova på, men det finns också materiella pussel som håller hjärnan i trim.

Ett materiellt 3D-pussel består av kuber uppbyggda av olikformade block. Uppdraget är att pussla ihop blocken till kuben och det är inte alltid så lätt som det kanske verkar. Dessa pussel finns i olika svårighetsgrader efter personens förmåga och på så vis kan man alltid ta sig an en större utmaning ju duktigare man blir.

Ett specifikt exempel på ett tredimensionellt pussel är ”High Cube”. Det är väldigt lätt att man ”fastnar” i att sysselsätta sig med och finns i sju olika svårighetsgrader. Ditt uppdrag när du börjar med knåpandet är att fylla de olika formarna som finns, med samtliga av de nio Tetrisformade klossarna. Stränga regler är att inga klossar får sticka upp ovanför kanten på formarna och inga tomrum får lämnas.

Pusselknutar eller metallpussel som de också kallas är väldigt uppskattade, de finns med olika svårighetsgrader och kan ibland ta flera timmar eller kanske tom dagar innan man kommer på lösningen. De är utmärkta som present till den som har allt, utmaningar kan man aldrig få för mycket av.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *