Träpussel

Pussel för både liten och stor

TräpusselTräpussel är den vanliga formen av pussel där det gäller att med hjälp av olika bitar få dem att passa ihop, för att slutligen bilda ett motiv eller ett mönster. Bitarna består oftast av trä eller papp och måste kombineras för att motivet ska framträda. Bitarna har ”pluggar” som antingen går in eller ut och poängen är att de ska hakas fast i en annan passande bit.

Träpussel finns i olika storlekar och svårighetsgrader. För de mindre barnen brukar det oftast röra sig om ett fåtal bitar att kombinera där slutmålet ändå är detsamma, att få fram motivet. Ofta är dessa pusselbitar mycket större och enklare i formen.

För den riktigt inbitne finns det pussel med hundratals bitar, ibland ända upp till 2000 bitar som tillsammans ska matchas. Detta rör sig om timtals knepande och knåpande och ofta pusslar man sådana pussel på en matta man sedan kan rulla ihop för att smidigt kunna ta fram det igen. När pusslet således är färdigt kan man antingen ta loss alla bitar för att börja om på nytt eller så finns numera metoder för att klistra fast det färdiga motivet på en trä- eller pappskiva för att sedan pryda väggen. Sådana pussel finns i mängder av varianter och populärt i butik nu är de tidlösa motiven med Marilyn Monroe.

Pussel har alltid varit uppskattat av barn som en leksak, scrapbook har kanske i vissa fall tagit över en del av intresset för att ”pyssla” men där finns en hel del pysslande och knopande ute i landet. Scrapbooking är något som kanske kommit för att stanna men det blir inte lika stort som pussel.

Träpusslen utvecklas och invecklas

TräpusselSom om det inte räckte med gåtor, mysterium och tankenötter kommer genierna (snarare frälsta pusseltyper som ger våra stackars hjärnor mer prestationsångest) i dag på betydligt modernare pussel än de som funnits i århundraden. Det finns numera ett otal olika materiella knepigheter att köpa över internet eller i leksakshandeln där lösningarna kan variera från det mest bisarra till det mest logiska – när man väl kommit på det.

Exempel på en modernare pusseltyp är de vansinnesbildande pusselknutarna i rostfritt stål som kan ta veckor att lösa ut, innan det slår utövaren vad lösningen är. Även de 3D-pussel som finns på marknaden, som du även kan läsa om på hemsidan, blir allt mer populära bland både liten och stor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *